Citit sa zdravo a nepriberat tuk ?

Autor: Stanislav Fořt | 22.12.2013 o 14:34 | (upravené 22.12.2013 o 14:49) Karma článku: 7,06 | Prečítané:  1287x

Vianoce a novy rok su uz tradicnym obdobim popustenia uzdy, dopriatia si v jedeni, priberania az obzerstva. Tiez novorocnych konstatovani, ze to bolo naposledy! a roznych novorocnych predsavzati (typu do leta schudnut do plaviek). 2 mesiace dozadu som sa zacal riadit nizsie uvedenymi zasadami, a skusam sa ich naucit tak, aby som na ne nabehol na autopilota celozivotne. A az na Vianocnu kapustnicu, stedrovecerne opekance a novorocne sampanske sa ich budem snazit dodrzat aj v obdobi do 24.12 -6.1 :) Davam ich do placu diskuterom na ich vylepsenie pripadne skritizovanie ci doplnenie. (Vopred sa ospravedlnujem narocnym citatelom za vynechanie diakritiky).

Zakladne zasady:

  1. Jest len povolene potraviny, vyhnut sa zakazanym

  2. Drzat pitny rezim 1,5L (povolenych tekutin) nad ramec beznej spotreby

  3. Posledne jedlo max. 3 hodiny pred spanim

  4. Nevynechavat jedenie (jest 4-5krat denne)

Black list (absolutny zakaz):

  • Chlieb, pecivo, cokolvek mucne (vratane omacok, polievok, halusiek ...), z cesta (pizza, ....) uplne zabi zvyk jedavat chlieb s vecami s ktorymi sa obvykle jedava chlieb (nahrad ho napr. zeleninou)

  • Cukor v transparentnej alebo skrytej podobe (vratane na prvy pohlad neskodnych alebo dokonca akoby zdravych veci: sladkych vitamin drinkov, kecupu, sladkych musli,.....)

  • Akekolvek natierky, pomazanky, majonezove salaty, margariny a pochutiny (chipsy, dobosticky, tycinky....) obvykle zmes bielej muky, lacneho tuku a/alebo lacneho cukru,

  • tvrdy alkohol

Sladke s mierou + nie vecer: mozes jest len:

  • Ovocie cerstve/ susene (najlepsie len max. do 14hod.)

  • Med (nemiesat s horucim cajom)

  • Horka cokolada 85% +

Ked chces maskrtit pocas dna zjedz ovocie, na vecer orechy/semena, pripadne ta mozno prekvapi taka nakrajana surova mrkva a kalerab na „vecerne chrumkanie“ ake vedia byt dobre.

Pitny rezim (1,5 l denne nad ramec beznej spotreby):

  • voda (najlepsie odstata / odchlorovana)

  • cerstve zeleninove (alebo ovocne) stavy bezprostredne po odstaveni

  • voda s citronovou stavou (super starter hned na lacno na rano)

  • prirodne (nesladene) caje: zazvorovy, cierny, bylinkove alebo zeleny (nie rozne „priemyselne caje“) ak sladis caj tak len medom, a pridat med az po vychladnuti pod 40C.

  • sojove mlieko

  • mineralky (neperlive so zvysenym obsahom Mg a znizenym obsahom Na)

  • z alkoholickych napojov v malom mnozstve cervene vino, nie neskoro vecer pivo (nezajedat s jedlom)

(Ak si uz nabehol na spravny pitny rezim, mal by si cikat na bielo/ slabozlto (pripadne po cvikli na cerveno/ruzovo), nie na silnozlto). Casa s vodou by mala stat pred tebou cely den na stole, a vecer by mala byt prazdna, vypita a doplnena, aby do rana z nej mohol vybublinkovat chlor.

Pripadny vecerny hlad sa da eliminovat horkym cajom, a tiez prevenciou, ze si nejedol cukor poobede a tiez dodrzanim zasady, ze si jedol pocas dna plnohodnotne, pravidelne a viacnasobne.

Ak mas v robote chladnicku a steamer, snaz sa aspon cas zjedenych veci pripravit si sam. Jedenim vonku mas vcelku problem dodrzat vyssie uvedene zasady.

Povolene potraviny (prikladmo):

  • tofu a strukoviny (ale bez soli z konzerv a muky a smotany v omackach),

  • nizkotucne tvrde syry do 18% tuku v susine

  • cmar, acidko (nedochucovane)

  • vajcia

  • tvaroh, cottage cheese, bryndza

  • biely jogurt (ostro sledovat sacharidy / cukry, aj v bielom jogurte mozu byt privysoke)

  • kvalitna sunka

  • mrazene alebo cerstve ryby (neudene, nekonzervovane, neplavajuce v inom ako olivovom oleji) a iny seafood

  • hydinove maso nemastne (napr. prsia)

  • orechy (nesolene, neprazene, nesplesnivene)

  • ine semena (tekvica, mak (bez cukru a masla), pomlety lan, cerstve klicky, ciste kakao ...)

  • cerstve umyte neprezrete surove ovocie (nezapijat vodou)

  • zelenina (vela vela vela J), vratane kyslej kapusty (s nizsim obsahom soli)

  • huby

  • ovsenne vlocky (nesplesnivene, neprisladzovane)

  • panensky olivovy olej (lisovany mechanicky za studena)

  • „polystyren“ (kym si odvyknes uplne od zvyku jest chlieboviny)

Korenit bylinkami alebo inymi prirodnymi materialmi (skorica,...), nanovo sa ucit vnimat prirodne chute.

Omacku nahradzat napriklad pri rybach citronovou stavou, tradicne slovenske servirovanie: maso + omacka + zemiaky/ryza/knedla nahradit (maso pokrajat a zmiesat so sparenou alebo surovou zeleninou, zeleninovym, alebo zeleninovo syrovym salatom, dochutene citronovou stavou, bylinkami).

Co sa tyka sposobu pripravy nejest fritovane, smazene, udene, konzervovane .... nabehnut na steamovane jedlo (maso a zelenina na pare), lahko sparit odporucam aj surove veci, ktore nie su prirodne konzervy ako napriklad cerstve klicky, ovsenne vlocky a pod koli povrchovej dezinfekcii).

Zbavit sa zvyku popri jedle pit. S jedlom by sa malo pit len minimalne do 1-2 dl, najlepsie naucit sa s jedlom nepit. Namiesto toho pit pol hodinu pred jedlom a hodinu po jedle a jedlo dobre pozut.

Moc nemiesat rozne druhy potravin v jednom jedle. Nejest spolu ovocie a zeleninu. Nekrizit sacharidy s bielkovinami (napriklad nie ovsaky s mliekom).

Pri jedeni sa neponahlaj (zvlast ak si zacal jest hladny) snaz sa na jedenie sustredit (nerob / nemysli pocas jedenia na ine veci), vsetko poriadne pozuj (zmiesaj so slinami), nikdy nejedz do plnosyta az prezratia. (Ak si jedol spravne, nemal by ta po jedle chytit silny tradicny poobedny utlm).

Ak uvedene kombinujes aj s pravidelnym sportom, vaha (podiel) telesneho tuku by sa mala znizovat, co sa prejavi najma na klesajucom obvode pasa.

 

Stastne, vesele a neprezrate Vianoce :)

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.

PLUS

Na trhu platí: Zmanipuluj, čo môžeš a urvi, čo sa dá

Marketing je vojna vedená mierovými prostriedkami.

KULTÚRA

Vybrali sa na nebezpečnú púť za úžasným jedlom

Niekoľko rokov vchádzali do arabských kuchýň, kde sa dozviete aj to, čo nechcete.


Už ste čítali?