Po 2 mesiacoch: pás mínus 10cm a váha mínus 10kg

Autor: Stanislav Fořt | 21.4.2012 o 20:31 | Karma článku: 16,46 | Prečítané:  4597x

22.februára som sa rozhodol, že idem so sebou niečo robiť. Ručička váhy prešvihla 90 kilo a opásaný centimeter sa zastavil až za stovkou. Rozhodol som, že idem zdravšie žiť. Dnes uplynuli od toho dňa 2 mesiace. Nečakal som, že to pôjde tak rýchlo. Pás mínus 10cm, váha mínus 10kg, BMI sa stiahlo na 25,6. Keďže sa ma viacerí ľudia pýtali, čo som robil, tak som to spísal do tohto blogu. Povedal by som "nič zvláštne". Tu sú zásady, ktoré som uplynulé 2 mesiace dodržiaval:

(1) pohyb
Hodinu čistého času v bazéne denne poctivo plávam (bez kecania a prestávok) - pohodka, žiadne závodné tempo.
Snažím sa niekoľkokrát do týždňa ísť prejsť na hodinku a pol do lesa.
 
(2) pitný režim
Nalievam do seba asi o 1,5l tekutín viac ako dovtedy.
Na stole mi stojí sklenená karafa s odstátou vodovodnou vodou a z tej uchlipávam celý deň (niekedy do vody ešte vyžmýkam citrón). Okrem toho vždy po plávaní si dávam čerstvo odstavené 3 dcl mrkvovej šťavy s troškou zeleru, cvikle a zázvoru. Keď som mimo domu, pochlipujem bezbublinkovú neochutenú minerálku (so zvýšeným obsahom horčíka) no a to celé striedam ešte s čajmi (bylinkové/zelené/čierne najlepšie s podtitulom "spalovač tukov" alebo "na chudnutie" ...)
Prejavilo sa to okrem iného tým, že moč je skoro vždy priehľadný. (Takže to je asi taký tester, či ste pili dosť). Nepijem nič iné. (Sviatočne červené víno)
 
(3) pár zásad pri jedení
Chlieb/pečivo to jem fakt že zriedkavo.Ak k tomu dôjde (teraz som si napríklad kúpil čerstvú bryndzu) tak len doobeda a len čerstvé celozrnné druhy pečiva.
Štandardné raňajky sú biely netučný jogurt s nejakým ovocím: najradšej mám banán a kiwi.
Snažím sa nestravovať vonku, ale pripravovať si to sám doma.
Hlavný skoro každodenný spojenec je parný hrniec. Teda jem väčšinou buď čerstvé/surové alebo uparené: obvykle biele máso (vtáky, ryby) so zeleninou.
Tradičné prílohy zemiaky ci ryžu nejem, nahradil som ich v parenej verzii karfiol, mrkva, cvikla, brokolica, cesnak, šošovicové klíčky... alebo surové: šalát, paradajka, kápia, olivy, kyslá kapusta ...
Ak používam olej (napr. na celozrnné špagety), tak len panenský olivový.
V zásade jem bielkovinové potraviny (mäso, morské príšerky, tvaroh, (občas) vajíčka, cottage, biely jogurt, tofu, strukoviny ....) a zeleninu alebo ovocie. Doplnkovo semienka: mleté ľanové alebo lúpané tekvicové, ovsenné vločky, orechy, olivový olej, celozrnné cestoviny, syry...
Nejem omáčky (pri rybách nahrádzam citrónou šťavou), nejem múku. Doma nemám žiadny cukor. Do ničoho ho nepoužívam. Polievky len málo (keď tak nejakú strukovinovú: ako šosovicovú, fazuľovú alebo hrachovú). Sladkosti doma nemám (keď už sviatočne tak horká čokoláda 80% a viac). Nejem nič vyprážané. Nejem majonézové šaláty. Vyhýbam sa "priemyselným" potravinám, nehladujem ....

(4) zákaz akéhokoľvek jedenia po 19:30 hod. (potom sa môže už len piť)
Ak by prišlo večerné pokúšanie niečo "pozobkávať" - najlepšie je na to teplý horký čaj, ale ak človek zjedol v limite do 19:30 niečo normálne, pozobkávať obvykle nepotrebuje.
 
Asi toľko v stručnosti. Išiel som na to intutívne. Nemám žiadneho poradcu. Ak máte svoje skúsenosti či osvedčené recepty, nechajte ich v diskusii.
Vopred vďaka.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Útok pri istanbulskom štadióne neprežilo 38 ľudí

K útoku sa nikto neprihlásil, stopy majú ukazovať na Kurdskú robotnícku stranu.

PLUS

Na trhu platí: Zmanipuluj, čo môžeš a urvi, čo sa dá

Marketing je vojna vedená mierovými prostriedkami.

KULTÚRA

Vybrali sa na nebezpečnú púť za úžasným jedlom

Niekoľko rokov vchádzali do arabských kuchýň, kde sa dozviete aj to, čo nechcete.


Už ste čítali?